sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Hyvien ihmisten hiljaisuus

Kielijuttuni "Hyvien ihmisten hiljaisuus", julkaistu useissa sanomalehdissä.


Hyvien ihmisten hiljaisuus

Joskus tuntuu, että elämämme suurin ongelma on liika ääni. Paitsi että ääntä tuntuu tulvivan korviin fyysisenä ilmiönä joka suunnalta, somen meteli on hetkittäin sietämätön.
Ääntä pidetään sosiaalisen median sovelluksissa, huutajat huutavat toisilleen hetkeäkään kuuntelematta. Sensuroimattomat mielipiteet sinkoilevat ja tyhjänpäiväisistäkin asioista pitää tehdä päivityksiä: ”laitoin einesmakaronilaatikon mikroon häshtäg huonoäiti”.
Vaikeneminen ei olekaan enää kultaa, eivätkä suomalaiset vaikene kahdella kielellä, niin kuin Bertolt Brecht aikanaan huomioi. Unohtunut on myös ajatus, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, on parempi olla hiljaa. Likimykän kansan ikiaikainen tuppisuisuusperinne tuntuu olevan murtumassa.
Kaiken somemekkalan keskellä tulee pohdittua vaikenemisen olemusta. Ajatellaan esimerkiksi yllä olevaa päivitystä.
Jos kerron somessa tarjonneeni lapsilleni mikrotettuja eineksiä, toivon tietenkin, että ystäväni tulevat taputtelemaan virtuaalista olkapäätäni ja sanovat, että höpsis, olet hyvä äiti. Välillämme vallitsee harmonia.
Joku saattaa kuitenkin hermostua päivityksestäni ja alkaa neuvoa minua, miten voisin järkeistää ajankäyttöäni ja kohentaa ruoanlaittotaitoani. Välillemme syntyy ristiriita ja voi olla, että ystävyytemme loppuu siihen.
Pahinta on silti, jos kukaan 198 ystävästäni ei kommentoi lainkaan, ei edes jaksa klikata tykkäysnappulaa. Jään yksin päivitykseni kanssa, minulle jää häpeä.
Vaikeneminen saattaa siis olla pahempaa kuin se, että joku sanoo minulle jotain, mistä en pidä. Esimerkkimme on triviaali, mutta asia on vakava. Vaikeneminen on tehokas keino syrjiä toista ihmistä ja riistää häneltä arvo.
Mediassa on ollut juttuja, joissa rasististen hyökkäyksen kohteeksi joutuneet ihmiset kertovat kokemuksistaan. Pahimman jäljen ovat jättäneet kokemukset, joissa sivusta seuranneet ovat vaienneet.
Ihmisoikeusliitto, HSL ja HKL ovat organisoineet kampanjan joukkoliikennevälineissä tapahtuvaa syrjintää vastaan. Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjassa todetaan, että esimerkiksi rasistisiin hyökkäyksiin tulee puuttua.
Kampanjan parasta antia on se, että se antaa konkreettisia neuvoja, miten toimia, jos näkee syrjintää. Sen sijaan, että alkaisi yhteenottoon uhkaavasti käyttäytyvän hyökkääjän kanssa, voi osoittaa tukensa hyökkäyksen kohteelle.
“Toimi!” kampanja kehottaa. “Osoita tukesi syrjinnän kohteelle. Pienikin ele voi riittää: puhuttele, katso silmiin ja kysy, tarvitseeko hän apua”.
Martin Luther Kingin kerrotaan aikanaan todenneen, että pahinta ei ole pahojen ihmisten raakuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus. Hyvät ihmiset, lopetetaan hiljaisuus!

The silence of the good people, sekatekniikka paperille 2016.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti