tiistai 11. elokuuta 2015

Blythe Smith: Out of Bounds 2–20.9.2015 Rööperin taidesalonki

C'est trop fatiguant d'être aimable. Akvarell på papper 2015.


Konstsektorn vilar på förvridna värderingar, precis som samhället. Bildkonstnären Blythe Smiths utställning Out of Bounds visar varför och på vilket sätt.

Blythes verk belyser de normativa nät och nätverk av normer som människor, även konstnärer, väver åt sig själva och varandra. Utställningen omfattar tre teman: olikhet och rotlöshet, annorlundaskap och utanförskap, makt och kategorier.

Vem är inne i grupper, vem är utanför – vem står utanför mot sin vilja och vem vill vara utanför? Står betraktaren/den som upplever ett konstverk utanför? Eller är det verken och figurerna i verken som är utanför, rena objekt som bara existerar genom betraktarens och upplevarens blickar? Vilken relation har figurerna till varandra och till den grupp eller det samhälle som de antas höra till? Vem styr, vem låter sig styras? Finns det någonting som är som det ser ut att vara?

Det är ingenting ovanligt inom konsten att bryta normer. Konstnärer strävar medvetet efter att bryta dem: att ställa frågor, ifrågasätta, skapa och hitta nytt – störa, väcka, söka uppmärksamhet – allt detta står i centrum i modern konst och i dagens konst.

Det sägs att konst ska vara en nagel i ögat på samhället. Men är det tillåtet att bryta alla normer ens i konst? Redan genom att skrapa lite på ytan får man fram oskrivna regler och dolda normer som man varken kan eller ska röra, om man vill lyckas som konstnär.

Många konstnärer kritiserar i tysthet personkulten inom den finländska konstsektorn. Samtidigt kryper och fjäskar de för de konstnärspersoner som satts på en piedestal och godkänner därigenom hela systemet. Nätverkande, olika knep för att synas och byggande av kontakter för egen vinning kritiseras sällan. Till och med i konststudierna betonas fördelarna av att nätverka. Viktigare än att skapa konst är att höras och synas överallt.

Även konstnärer som upplever nätverkandet och kravet på ständig närvaro ångestframkallande nöjer sig ofta med att konstatera att ”det är tidens melodi” eller ”det är så verkligheten ser ut inom konstsektorn i dag”. Cocktailpartyn och offentliga PR-jippon med uppseendeväckande teman vinner över självständigt konstutövande.

Detta är fullt förståeligt. Konkurrensen är stenhård. Synligheten i konstsektorn är liten och till och med när den finns är den oftast kortvarig och mycket begränsad. Femton minuter i rampljuset har krympt till några sekunder i den aldrig sinande strömmen av tweets.

Samtidigt är synlighet en nödvändighet: all konst måste vara relationell för att kunna anses vara konst. Konst behöver med andra ord relationer och upplevare för att vara konst. Ingen ser vad jag gör när jag står där i ett hörn av min ateljé och målar, om jag inte själv för ut min konst och ger den synlighet. Hela tiden. Ständigt och jämt.

Out of Bounds undersöker och analyserar individen och gruppen, relationer och icke-relationer. Makt och maktlöshet. Vad det är som händer när konstnären anstränger sig dag ut och dag in för att kunna låta bli att följa normerna – kämpar mot normerna ända tills kampen blir normativ.  

(Översättning: www.lingvia.fi)

Blythe Smith
lyontivirhe.blogspot.fi
https://vimeo.com/user24166843 - Blythe Smith on vimeo
Twitter: twitter.com/BlythexSmith
Jag finns även på Facebook (Blythe Smith) och Instagram (malluvain).Out of Bounds 2–20.9.2015 
Rööperin taidesalonki

Stora Robertsgatan 29
Öppet
ons–fre 13–18
lör–sön 13–16

Vernissage 1.9 kl. 17–19

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti