tiistai 11. elokuuta 2015

Näyttelyni Out of Bounds Rööperin taidesalongissa 2.-20.9.2015 - ja taiteellinen manifestini :)

C'est trop fatiguant d'être aimable. Akvarelli paperille 2015.

Taiteen kenttä on arvoiltaan vinksahtanut, samoin yhteiskunta. Kuvataiteilija Blythe Smithin näyttely Out of Bounds näyttää, miksi ja millä tavalla.

Teokseni valaisevat ihmisten, myös taiteilijoiden, itselleen ja toisilleen kutomia normiverkkoja. Teemoja ovat erilaisuus ja irrallisuus. Poikkeavuus ja ulkopuolisuus. Valta ja kategoriat.

Kuka on ryhmien sisällä, kuka ulkona – kuka jää ulkopuolelle haluamattaan, ja kuka haluaa jäädä ulkopuolelle? Onko teoksen katsoja/kokija ulkopuolinen? Vai jäävätkö teokset ja teosten hahmot ulkopuolisiksi, silkoiksi objekteiksi, jotka ovat olemassa vain katsojien ja kokijoiden katseen kautta? Entä mikä on hahmojen suhde toisiinsa ja siihen yhteisöön, johon heidän ajatellaan kuuluvan? Kenellä on valta, ketä hallitaan? Onko mikään sitä, miltä näyttää?

Taiteessa ei ole epätavallista, että normeja rikotaan. Niitä pyritään rikkomaan tietoisesti: kysyminen, kyseenalaistaminen, uuden luominen ja löytäminen – häiritseminen, herättely, huomion hakeminen – ovat nykytaiteen ja nykyisen taiteen keskiössä.

Sanotaan, että taiteen pitää olla piikki yhteiskunnan lihassa. Mutta onko kaikkien normien rikkominen sallittua taiteessakaan? Jo pintaa raapaisemalla esiin saa piilonormeja, joihin ei voi eikä pidä puuttua, jos haluaa menestyä taiteilijana.

Moni taiteilija kritisoi hiljaa mielessään suomalaisen taidekentän henkilökulttia, mutta samalla kumartaa jalustalle nostetuille taidehenkilöille ja koko systeemille. Verkostoitumisen, erilaisten esillepyrkyniksien ja hyötyhakuisen kontaktien tavoittelun kritiikkiä kohtaa vain harvoin. Taideopinnoissakin korostetaan verkostoitumisen hyötyjä. Tärkeämpää kuin taiteen tekeminen on äänekäs ja näkyvä läsnäolo.

Nekin taiteilijat, jotka kokevat verkostoitumisen ja jatkuvan läsnäolon ahdistaviksi, tyytyvät usein toteamaan, että ”se on ajan henki” tai ”se on taidekentän todellisuutta tänään”.  Cocktailtilaisuudet ja julkisuustemput, raflaavilla teemoilla ratsastaminen, vievät voiton omaehtoisen taiteen tekemiseltä.

Tämä on ymmärrettävää. Kilpailu on kovaa. Näkyvyys on vähäistä, ja silloinkin kun sitä on, se jää ohueksi ja lyhytaikaiseksi. Viisitoista minuuttia julkisuutta on kaventunut sekunneiksi twiittien virrassa.

Ja kuitenkin näkyvyyttä tarvitaan; taiteen on oltava relationaalista ollakseen taidetta. Taide siis tarvitsee suhteita, kokijoita, ollakseen taidetta. Kukaan ei näe, mitä teen työhuoneen nurkassa maalatessani, ellen itse tuo sitä näkyväksi. Koko ajan. Jatkuvasti.

Out of Bounds ruotii yksilöä ja ihmisiä, suhteita ja suhteettomuutta. Valtaa ja vallattomuutta. Sitä, mitä tapahtuu, kun taiteilija ponnistelee päivästä toiseen, jotta voisi jättää noudattamatta normeja.  Ponnistelee normeja vastaan –normatiivisuuteen saakka.

Blythe Smith
lyontivirhe.blogspot.fi
https://vimeo.com/user24166843 - Blythe Smith on vimeo
Twitterissä: twitter.com/BlythexSmith
Olen myös facebookissa (Blythe Smith) ja Instagramissa (malluvain)

Out of Bounds 2.–20.9.2015 
Rööperin taidesalonki

Iso Roobertinkatu 29
Avoinna
ke–pe 13–18
la–su 13–16
Avajaiset 1.9. klo 17–19Ei kommentteja:

Lähetä kommentti